Jak przygotować raport SEO? 13 najczęstszych błędów

Jak przygotowac raport SEO 13 najczestszych bledow
Spis treści

1. Raport SEO z pozycjonowania - dlaczego jest ważny?

2. Jak przygotować raport z pozycjonowania?

3. Zapominasz, że naprawdę potrzebujesz raportu SEO

4. Nie określasz celów przed przygotowaniem raportu SEO

5. Przygotowujesz raport zbyt rzadko

6. Nie personalizujesz raportów SEO

7. Nie omawiasz raportu z klientem

8. Nie klasyfikujesz słów kluczowych

9. Pomijasz szerszy kontekst danych

10. Nie uwzględniasz danych na różnych etapach ścieżki klienta

11. Nie informujesz o spadkach

12. Nie uwzględniasz celów biznesowych

13. Uwzględniasz KPI, które nie mają znaczenia

14. Nie dbasz o wizualny aspekt raportu

15. Używasz skomplikowanego języka

16. Podsumowanie

Dobrze przygotowany raport SEO daje łatwość dostępu do wszystkich danych i wskaźników efektywności (KPI) w pozycjonowaniu. Uporządkowany raport z pozycjonowania pozwala przedstawić przedsiębiorcy wszystkie ważne dane i omówić je w trakcie spotkania na żywo lub online. Co więcej, przejrzystość danych sprawia, że klient będzie mógł łatwo odnaleźć się w zbiorze danych. Sprawdźmy, jak przygotować raport SEO i uniknąć typowych błędów, które mogą utrudniać zapoznanie się z danymi.

Znasz już naszą ofertę? Zobacz, co dla Ciebie zrobimy :)


Raport SEO z pozycjonowania - dlaczego jest ważny?

Raport SEO to zestawienie wszystkich istotnych danych na temat wykonanych w danym okresie prac oraz uzyskanych efektów SEO. Raport powinien zawierać zarówno teoretyczne informacje i dane, jak i wykresy, które pokażą klientowi zakres wyników. By zwiększyć efektywność współpracy z klientem, warto nie tylko przesłać raport, ale także umówić się z klientem na rozmowę, by go szczegółowo omówić i odpowiedzieć na pytania oraz wątpliwości. Dobry raport SEO powala:

  • stale weryfikować zakres i efekty prac - jest to istotne zarówno dla agencji SEO / freelancera, jak i dla klienta,
  • przekazać klientowi istotne dane w atrakcyjnej, graficznej formie,
  • omówić z klientem najważniejsze informacje o prowadzonych działaniach SEO.

Sprawdź, co musi wiedzieć specjalista SEO


Jak przygotować raport z pozycjonowania?

Jak przygotować raport SEO dla klienta? W tym celu:

  • pamiętaj o regularności - jeśli umawiasz się z klientem na comiesięczny raport, wysyłaj go co miesiąc, a nie raz na 3 miesiące,
  • uwzględniaj w raporcie wykresy, prezentujące dane,
  • dodaj do raportu informacje o wykonanych pracach i ich efektach,
  • niczego nie ukrywaj - uwzględniaj w raportach również spadki,
  • po przesłaniu raportu umów się z klientem na rozmowę, by wyjaśnić wątpliwości i odpowiedzieć na pytania,
  • dostosuj informacje zawarte w raporcie do oczekiwań i celów klienta.


1. Błąd: Zapominasz, że naprawdę potrzebujesz raportu SEO

Całkowite pomijanie przygotowania raportu SEO to największy błąd, jaki możesz popełnić jako freelancer czy agencja SEO. W jaki sposób masz przedstawić klientowi wykonane prace, osiągnięte wyniki i postępy bez przygotowania comiesięcznego raportu. Jeśli nie tworzysz raportu z pozycjonowania, tak naprawdę nie wiesz do końca, czy zmierzasz w dobrym kierunku. Dlaczego jeszcze warto tworzyć raport z pozycjonowania? Ponieważ w ten sposób możesz pokazać klientowi, że pozycjonowanie nigdy się nie kończy i jest procesem długotrwałym, wymagającym czasu i cierpliwości.

Rozwiązanie: Cyklicznie przygotowuj raport SEO - dla siebie i dla klienta, by śledzić postępy i informować o nich.


2. Błąd: Nie określasz celów przed przygotowaniem raportu SEO

Raport SEO bez wcześniejszego omówienia celów biznesowych nie ma sensu. Żeby przygotować skuteczny raport z pozycjonowania, musisz wcześniej ustalić z klientem,, w jakim celu zmierzacie. Cel musi być mierzalny, konkretny i określony w czasie. Dopiero jeśli stwierdzisz wspólnie z klientem, że w ciągu pół roku chcecie zwiększyć widoczność strony do 50 fraz w top10, będziecie mogli realnie ocenić, czy zmierzacie w dobrym kierunku. Jeśli cele nie zostaną szczegółowe określone, raport SEO nie będzie miał większego sensu.

Chcesz zbudować widoczność w internecie?


3. Błąd: Przygotowujesz raport zbyt rzadko

Raport z pozycjonowania powinieneś przygotowywać regularnie, najlepiej co miesiąc. Zbyt rzadki kontakt z klientem może sprawić, że ten uzna, że nie wykonujesz swojej pracy, a efekty nie postępują. Dlatego przygotowywanie raportu SEO raz na pół roku nie ma sensu. Przynajmniej raz w miesiącu powinieneś opracować dokument, w którym określisz:

  • jakie prace zostały wykonane (np. ile linków przychodzących pozyskano, które podstrony zostały zoptymalizowane, ile treści zostało przygotowane i opublikowane na stronie),
  • jakie efekty zostały osiągnięte (np. wzrost widoczności fraz w top10 o 20%, wzrost liczby linkóœ przychodzących, wzrost ruchu na stronie, wzrost liczby konwersji lub współczynnika konwersji itp.).

Dobry raport SEO powinien zawierać nie tylko suche informacje o efektach, ale także wykresy prezentujące wyniki w graficzny sposób. Dlatego do raportu warto dołączyć np. wykres z Senuto obrazujący wzrost widoczności, wykres z Google Analytics pokazujący wzrost ruchu czy wykres z Google Search Console, na którym klient będzie mógł zobaczyć skuteczność treści.

Rozwiązanie: Przygotowuj raport SEO w terminach zgodnych z ustaleniami z klientem - najlepiej co miesiąc. W trakcie trwania prac również możesz informować klienta o postępach, na przykład poprzez wysyłanie maili z informacjami o wzrostach.


4. Błąd: Nie personalizujesz raportów SEO

Każdy klient jest inny, ma inne cele biznesowe i inne oczekiwania w stosunku do pozycjonowania stron czy sklepów. Dlatego też nie możesz uwzględniać w każdym raporcie tych samych danych. Jak przygotować dobry raport SEO dla klienta? Zadbaj o jego personalizację. Jeśli klient w briefie lub początkowych rozmowach zasugerował, jakie aspekty są dla niego najważniejsze, pokaż mu dokładnie te dane, których oczekuje. Klient chciał osiągnąć określony wzrost ruchu w ciągu pół roku? Co miesiąc zwróć uwagę na zmiany w tym zakresie. Jeśli celem klienta jest wzrost sprzedaży, wytłumacz, że w ciągu pierwszych trzech miesięcy pozycjonowania może być on trudny lub nawet niemożliwy do osiągnięcia. Jak możesz dopasować KPI do celów biznesowych klienta?

  • Jeśli klientowi zależy na sprzedaży, w raporcie SEO uwzględnij liczbę konwersji, współczynnik konwersji, średnią wartość zamówienia.
  • Jeśli klient chce budować świadomość marki, w raporcie warto zawrzeć m.in. liczbę wyświetleń strony w organicznych wynikach wyszukiwania według Google Search Console czy wskaźniki skuteczności treści.

Pamiętaj, żeby uwzględniać w raporcie wiele danych kontekstowych. Wzrost ruchu na stronie może być spowodowany napływem spamerskich linków przychodzących, a nie wzrostem widoczności w wynikach organicznych.

Dowiedz się więcej i poznaj 7 historii sukcesu naszych klientów, którzy udowadniają, że opłaca się czekać na efekty SEO.

Rozwiązanie: Zadbaj o personalizację raportu z pozycjonowania. Uwzględnij w nim te dane, które są zgodne z celami biznesowymi klienta i odpowiadają jego oczekiwaniom zawartym w briefie oraz pierwszych rozmowach


5. Błąd w raporcie SEO: Nie omawiasz raportu z klientem

Jak przygotować raport SEO? Pamiętaj, by omówić go z klientem. Samo przesłanie raportu klientowi to duży błąd. By efektywnie prezentować efekty pozycjonowania sklepu czy strony, musisz być w stałym kontakcie z klientem, odpowiadać na jego pytania, wyjaśniać wątpliwości i edukować go. Comiesięczna rozmowa omawiająca raport z pozycjonowania stanowi ku temu świetną okazję. Jeśli nie przeprowadzisz z klientem rozmowy, zwiększasz ryzyko, że ten nie zrozumie przesłanych danych, wyciągnie niewłaściwe wnioski i dojdzie do wniosku, że pozycjonowanie stron nie działa.

Rozwiązanie: Co miesiąc umów się na rozmowę z klientem, w trakcie której podsumujecie zakres prac i osiągnięte efekty. Odpowiesz także na pytania, wyjaśnisz wątpliwości i zyskasz szansę na edukowanie klienta.

Nie wiesz, jaką formę promocji w internecie wybrać?


6. Błąd w raporcie z pozycjonowania: Nie klasyfikujesz słów kluczowych

Jak przygotować dobry raport z działań SEO? Podziel słowa kluczowe, na które pozycjonujesz stronę, na różne segmenty. Uwzględnij:

  • markowe słowa kluczowe,
  • słowa kluczowe long tail,
  • poradnikowe i edukacyjne słowa kluczowe,
  • sezonowość słów kluczowych.

Rozwiązanie: Podziel słowa kluczowe w raporcie co najmniej na dwie kategorie: słowa kluczowe związane z pozycjonowaną marką i niezwiązane z marką. Sprawdź, jak wybierać słowa kluczowe w pozycjonowaniu.


7. Błąd w raportowaniu SEO: Pomijasz szerszy kontekst danych

Samo porównanie efektów pozycjonowania rok do roku może niewiele dać, jeśli klient nie do końca rozumie usługę pozycjonowania i nie ma specjalistycznej wiedzy. Dlatego też w raporcie SEO dla klienta warto uwzględnić szerszy kontekst danych. Pokaż, że widoczność fraz w top10 wzrosła o 50% i dodatkowe określ, w jaki sposób wypracowałeś ten efekt. Pokaż klientowi, od czego zaczynaliście, jakie działania zostały wykonane i jak przełożył← się one na wyniki. Co więcej, jeśli klient dopiero zaczyna działalność, to wzrost ruchu o 100% będzie dobry, ale konkurencja w branży prawdopodobnie wciąż będzie mieć lepsze wyniki, a strona Twojego klienta musi być dalej pozycjonowana.

Rozwiązanie: Nie przekazuj klientowi suchych danych. Pokaż, jak wyglądała sytuacja na początku współpracy, poszukaj kamieni milowych w zakresie efektów i wytłumacz, z jakich działań wynikał postęp. Uwzględnij także sytuację klienta na całym rynku.


8. Błąd w raportach pozycjonowania: Nie uwzględniasz danych na różnych etapach ścieżki klienta

Na pewno są użytkownicy, którzy dokonają konwersji już podczas pierwszej wizyty na stronie. Wielu innych jednak, zanim podejmie decyzję o inwestycji w usługę lub produkt, być może kilkukrotnie wróci na stronę. Jeśli w raportach SEO uwzględniasz jedynie dane o ostatnim etapie ścieżki zakupowej, pomijasz większość danych. Dlatego też dodaj do raportu z pozycjonowania informację o liczbie nowych i powracających użytkowników. W ten sposób pokażesz klientowi, jak pozycjonowanie sklepu czy strony działa na poszczególnych etapach podróży klienta.

Rozwiązanie: W raporcie SEO dodaj informacje nie tylko o docelowych efektach, ale także o różnych etapach podróży zakupowej klienta. Sprawdź, jakie słowa kluczowe powodują odwiedziny klienta, jak wygląda typowa ścieżka konwersji i w jakich miejscach na stronie klient się gubi. Zaproponuj także klientowi sposoby na rozwiązanie ewentualnych problemów z UX w pozycjonowaniu, które utrudniają osiągnięcie zaplanowanych efektów.


9. Błąd w raporcie z pozycjonowania: Nie informujesz o spadkach

Jeśli zależy Ci na długofalowej współpracy z klientem, musisz być szczery. Dlatego też informuj klienta nie tylko o wzrostach i wykonanych pracach, ale także o spadkach. Wyjaśnij, jaka jest ich przyczyna i co można zrobić, by zniwelować i odrobić straty. W ten sposób klient będzie w pełni poinformowany o sytuacji, a Ty ograniczysz ryzyko rezygnacji z usług pozycjonowania sklepu.

Rozwiązanie: Bądź szczery z klientem i informuj zarówno o wzrostach, jak i o spadkach. Wyjaśniaj wątpliwości i odpowiadaj na pytania, a zminimalizujesz ryzyko wypowiedzenia umowy.


10. Błąd w raportach SEO: Nie uwzględniasz celów biznesowych

Dory raport z pozycjonowania to taki, który uwzględnia cele biznesowe i szerszy kontekst działań klienta. Dlatego też zanim przygotujesz pierwszy raport, dowiedz się, co klient chce osiągnąć. Czy jest to wzrost sprzedaży o 50% w ciągu roku, czy wzrost zapytań ofertowych z formularza kontaktowego, a może wzrost współczynnika konwersji? Dostosuj dane zawarte w raporcie do celów biznesowych klienta i dodaj takie KPI, które pozwolą sprawdzić, czy zmierzacie w dobrym kierunku. Sprawdź, jak mierzyć skuteczność SEO zgodnie z celami biznesowymi.

Rozwiązanie: W raportach SEO uwzględniaj KPI istotne z punktu widzenia celów biznesowych klienta.

Chcesz szybko zbudować widoczność w sieci?


11. Błąd w raporcie z pozycjonowania: Uwzględniasz KPI, które nie mają znaczenia

Każda firma jest inna i dlatego także każda strategia marketingowa, w tym strategia SEO, będzie się różniła od innych. Dlatego też unikaj uwzględniania w raportach z pozycjonowania KPI, które nie mają znaczenia dla danego klienta. Jeśli dla klienta klienci z formularza kontaktowego mają niewielkie znaczenie, nie uwzględnia liczby konwersji z formularza. Skup się na tych danych, które są dla klienta priorytetowe. Nawet jeśli klient w danym miesiącu pozyskał mniejszy ruch na stronie, ale liczba pozyskanych klientóœ była większa, cel mógł zostać osiągnięty.

Rozwiązanie: W raporcie SEO uwzględniaj te dane, które mają znaczenie dla klienta, a pomiń te, które nie mają wpływu na realizację celów z pozycjonowania.


12. Błąd w raportowaniu SEO: Nie dbasz o wizualny aspekt raportu

Zestawienie danych w Excelu może przekazać wszystkie informacje klientowi, ale z pewnością nikt nie będzie chciał zapoznawać się co miesiąc z ciągiem danych zebranych w tabeli. Dlatego też błędem jest pomijanie wizualnego aspektu raportu SEO. Zadbaj, by dokument był atrakcyjny pod względem wizualnym i przyciągał wzrok oraz budził zainteresowanie.


13. Błąd w raporcie z pozycjonowania: Używasz skomplikowanego języka

Raport SEO przygotowujesz nie dla osób z branży, które znają żargon SEO, ale dla przedsiębiorcy, który prawdopodobnie o pozycjonowaniu wie niewiele. Dlatego też unikaj skomplikowanych pojęć, a jeśli już ich używasz, wyjaśnij je klientowi. Możesz dołączyć do raportu SEO specjalny słowniczek, w którym ułatwisz klientowi zrozumienie trudnych pojęć.

Rozwiązanie: Staraj się mówić i pisać językiem zrozumiałym dla przedsiębiorcy. W razie potrzeby wyjaśnij skomplikowane pojęcia lub zapytaj klienta, czy oczekuje głębokiego wnikania w dane i szerokiej edukacji w zakresie pozycjonowania.


Jak przygotować raport SEO? Podsumowanie

Jak przygotować raport SEO? Opracuj go rzetelnie, uwzględniając cele biznesowe klienta i jego oczekiwania. Weź pod uwagę nie tylko końcowe efekty, takie jak sprzedaż, ale także zachowania użytkowników na stronie. Bądź rzetelny, terminowy i pozostaw w stałym kontakcie z klientem. Wykorzystam rozmowy o raportach w SEO jako sposób na edukację klienta i budowanie długofalowych relacji biznesowych.

 

Poznaj historie sukcesu naszych klientów

opinie

440 pozytywnych opinii

Ponad 440 pozytywnych opinii w Google - to zobowiązuje!

Jesteśmy jedną z najlepiej i najczęściej ocenianych agencji marketingu internetowego w Polsce na Facebooku i Google. Zobacz, nasze oceny i przekonaj się, że warto z nami współpracować.

 

"Zdaniem naszych klientów jesteśmy skuteczną i profesjonalną firmą, która zawsze dotrzymuje słowa. A przy tym sympatycznymi ludźmi, z którymi dobrze się współpracuje."

 

 

Katarzyna Nowak
Katarzyna Nowak

Choć zawodową karierę zaczynała od pracy dziennikarza sportowego, dziś w agencji widoczni z powodzeniem tworzy merytoryczne artykuły blogowe dotyczące różnych aspektów marketingu internetowego - m.in. pozycjonowania, content marketingu, płatnych kampanii Google Ads. Odbyła szkolenia “Google Analytics dla początkujących” oraz “Podstawy marketingu internetowego”. Regularnie poszerza swoją wiedzę, czytając polskie i zagraniczne blogi o pozycjonowaniu i promowaniu biznesu w internecie (m.in. Search Engine Journal, Search Engine Land, MOZ, Content Marketing Institute, blog Google). Sprawnie posługuje się nie tylko słowem pisanym - do tworzenia treści wykorzystuje takie narzędzia jak SurferSEO, SENUTO, Ahrefs czy SEMSTORM.

Przeczytaj o autorze
Oceń ten artykuł:
Jak przygotować raport SEO? 13 najczęstszych błędów

Średnia ocen użytkowników4.99 na podstawie 128 głosów

UDOSTĘPNIJ